КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Тетіївська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки
  • ЦК Профспілки
  • Федерація профспілок
  • Тетіївська РДА
  • Тетіївський відділ освіти
  • Тетіївський НВК
  • Тетіївська ЗОШ І-ІІІст. №3
  • Тетіївська ЗОШ І-ІІІст. №4
  • Галайківське НВО
  • Тетіївсьий районний Центр позашкільної освіти

  • Форма входу


    Календар
    «  Квітень 2016  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 05:05

    Головна » 2016 » Квітень » 6 » Дії Профспілки та захист спілчан у сучасних економічно-соціальних умовах
    15:13
    Дії Профспілки та захист спілчан у сучасних економічно-соціальних умовах

    22 березня 2016 року у Києві відбулося засідання президії Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України з розгляду актуальних та гострих питань порядку денного. Це, насамперед, стосувалося роботи виборних органів організаційних ланок Профспілки в умовах децентралізації.

    Голова Профспілки Георгій Труханов у зв’язку з цим наголосив, що головним пріоритетом діяльності організації у період створення об’єднаних територіальних громад є представництво та захист прав спілчан у цілісній структурі Профспілки й солідарності дій усіх її ланок.

    «Ми щодня працюємо з трудовими колективами й повинні відчувати їх настрої та бути на вістрі усіх змін. І, насамперед, ми маємо зберегти гарантії для наших освітян, студентства і не допустити їх відміни чи звуження», – підкреслив Георгій Труханов.

    Висвітлюючи питання заступник Голови Профспілки Любов Гарбаренко зокрема повідомила, що у минулому році в 23 областях України (окрім Харківської) розпочали свою діяльність 159 громад, і до їх складу увійшло 1660 загальноосвітніх, дошкільних, позашкільних навчальних закладів, навчально-виховних комплексів. Мережа навчальних закладів та чисельність працівників у них на сьогодні залишається стабільною. Але проведення адміністративно-територіальної реформи без чіткої законодавчої бази викликає труднощі у питаннях співпраці з новоствореними органами управління у громадах, пріоритету збереження та розвитку установ, закладів освіти, їх фінансування, своєчасної та у повному обсязі оплати праці освітян.

    Далі на засіданні мова йшла про дії Профспілки щодо забезпечення фінансування професійно-технічних навчальних закладів у 2016 році.
    Члени Президії констатували, що у трудових та учнівських колективах ПТНЗ зростає соціальна напруга. Адже змінений порядок фінансування професійно-технічної освіти – передача їх з державного бюджету на місцевий рівень – призвів до призупинення діяльності низки ПТНЗ, невиплат заробітних плат працівникам та стипендій учням, проблем з оплатою за комунальні послуги тощо.

    Заступник Голови Профспілки Сергій Романюк розповів про заходи, що вживає ЦК Профспілки задля відновлення фінансового забезпечення ПТНЗ (яких у приналежності галузевої Профспілки нараховується 112 із 814 закладів по Україні). Так, спрямовано низку звернень на адресу Президента України, Голови Верховної Ради України, Голови Комітету з питань науки і освіти, Прем’єр-міністра України, Міністра освіти і науки України, Співголови НТСЕР від профспілкової сторони, Федерації профспілок України.

    Представники Профспілки взяли участь у акції протесту, яка відбулася 29 січня, та Всеукраїнських зборах 18 березня 2016 року Зініційовано розгляд питання фінансування професійно-технічної освіти на засіданні президії ФПУ та Спільного представницького органу профспілок.
    Наслідком таких дій стало прийняття Парламентом закону, яким передбачено видатки на ці навчальні заклади у сумі понад 1, 8 млн. гривень, та закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти. Проте з порушенням Конституції України останній законопроект був розглянутий не у строки і заветований Президентом України. Тож зараз питання залишається відкритим і потребує спільних дій профспілок усіх галузей.

    Сергій Романюк також повідомив інформацію про підготовку до укладення Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки. У результаті було вирішено розпочати переговорний процес з соціальними партнерами та затверджено склад робочої групи Профспілки для його проведення.

    Активне обговорення викликало питання подальших дій територіальних організацій Профспілки в рамках акції «Профспілки. Боротьба за Україну» щодо збору підписів у підтримку вимог студентів щодо недопущення звуження їх прав та гарантій, зокрема й самого законопроекту № 3474 «Про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (щодо діяльності студентських профспілок).

    Президія вирішила продовжити роботу у цьому напрямі й рекомендувала оргланкам активізувати свою діяльність із захисту прав осіб, які навчаються, розпочати діалог із депутатами щодо недопущення прийняття цього законопроекту. Також було вирішено озвучити звернення від студентської молоді на VII З’їзді Федерації профспілок України, який відбудеться 24 березня цього року.

    На завершення роботи було розглянуто ряд внутрішньоспілкових питань та прийнято відповідні постанови для їх координації та виконання.

     

    Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України
    Переглядів: 387 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Зробити безкоштовний сайт з uCoz