КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Тетіївська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки
  • ЦК Профспілки
  • Федерація профспілок
  • Тетіївська РДА
  • Тетіївський відділ освіти
  • Тетіївський НВК
  • Тетіївська ЗОШ І-ІІІст. №3
  • Тетіївська ЗОШ І-ІІІст. №4
  • Галайківське НВО
  • Тетіївсьий районний Центр позашкільної освіти

  • Форма входу


    Календар
    «  Лютий 2018  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 20.04.2024, 04:06

    Головна » 2018 » Лютий » 8 » Діяльність профспілок за об'єднання територіальних громад
    11:16
    Діяльність профспілок за об'єднання територіальних громад

    ВЗАЄМОДІЄМО З ГРОМАДСЬКІСТЮ / ПЕРВИННІ ПРОФСПІЛКОВІ ОРГАНІЗАЦІЇ

    Діяльність профспілок за об'єднання територіальних громад

    Із листа до редакції: «У нашому районі утворено чотири об'єднані територіальні громади зі своїми органами управління освітою. Керівництво кожної з них наполягає, щоб працівники навчальних закладів сформували свої, окремі, профспілкові органи. Чи потрібно це робити? Чи необхідно звільняти працівників навчальних закладів у разі утворення об'єднаної територіальної громади?»

    Антоніна КЛИМЕНКО, начальник управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

    Утворення добровільного об'єднання територіальних громад сіл, селищ, міст та відносини, що виникають у цьому процесі, регулюються Законом України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» від 05.02.2015 № 157-VIII (далі— Закон № 157).

    Частиною третьою статті 8 Закону №157 визначено, що об'єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов'язків територіальних громад, що об'єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об'єднаною територіальною громадою.

    У разі об'єднання всіх територіальних громад одного району в одну, все майно спільної власності територіальних громад такого району є комунальною власністю об'єднаної територіальної громади, а пов'язані з таким майном права та обов'язки належать об'єднаній територіальній громаді з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об'єднаною територіальною громадою.

    Підстави для припинення дії трудового договору

    Відповідно до частин третьої та четвертої статті 36 Кодексу законів про працю України від 10.12.1971 № 322-VIII (КЗпП) зміна підпорядкованості підприємства, установи, організації не припиняє дії трудового договору.

    У разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується. Припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу можливе лише у разіскорочення чисельності або штату працівників (п. ґч. 1 ст. 40 КЗпП).

    Пунктом 19 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 №9 визначено, що у випадках зміни власника підприємства (установи, організації) чи його реорганізації (злиття з іншим підприємством, приєднання до іншого підприємства, поділу підприємства, виділення з нього одного або кількох нових підприємств, перетворення одного підприємства в інше) дія трудового договору працівника продовжується (ч. З ст. 36 КЗпП).

    ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! У випадках перейменування навчальних закладів об'єднаних територіальних громад до графи 3 трудових книжок працівників вносять окремим рядком тільки запис про перейменування навчального закладу відповідно до пункту 2.15 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993 № 58.

    Переведення працівника до іншого навчального закладу здійснюється відповідно до пункту 5 частини першої статті 36 КЗпП, згідно з яким підставою для припинення трудового договору є переведення працівника на інше підприємство, в установу, організацію за його згодою.

    У разі скорочення чисельності або штату працівників, ліквідації, реорганізації навчальних закладів, установ освіти врегулювання трудових відносин здійснюється згідно з пунктом 1 частини першої статті 40 КЗпП з дотриманням встановлених законодавством гарантій та прав працівників. При цьому звільнення з ініціативи власника або уповноваженого ним органу допускається, якщо неможливо перевести працівника за його згодою на іншу роботу.

    У випадку утворення органу управління освітою у складі об'єднаної територіальної громади та передачі до сфери його управління навчальних закладів норма пункту 5 частини першої статті 36 КЗпП для врегулювання трудових відносин з працівниками цих навчальних закладів не застосовується.

    Підставою для припинення трудового договору може бути також відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з установою, організацією, а також відмова від продовження роботи у зв'язку зі зміною істотних умов праці (п. 6 ч. 1 ст. 36 КЗпП).

    Згідно зі статтею 43 КЗпП розірвання трудового договору з підстав, передбачених пунктом 1 частини першої статті 40 КЗпП (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації), тобто у зв'язку з реорганізацією або перепрофілюванням установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників, може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу первинної профспілкової організації, членом якої є працівник.

    Утворення первинних профспілкових організацій

    Щодо вирішення організаційних питань діяльності первинних профспілкових організацій, слід зазначити, що відповідно до пункту 103 Статуту Профспілки працівників освіти і науки України, затвердженого IV (позачерговим) з'їздом Профспілки працівників освіти і науки України 11.01.2000 (далі— Статут), організаційні ланки Профспілки працівників освіти і науки України (далі— Профспілка) можуть припинити свою діяльність шляхом реорганізації чи ліквідації. Рішення про реорганізацію чи ліквідацію організаційної ланки Профспілки ухвалює конференція, збори.

    Якщо працівники навчального закладу, установи, підприємства, організації галузі освіти не писали заяви про вихід із Профспілки, більше того, первинна профспілкова організація на конференції чи зборах не ухвалювала рішення про припинення своєї діяльності, то первинна профспілкова організація продовжує функціонувати.

    Якщо навчальний заклад приєднується (підпорядковується) до новоствореного добровільного об'єднання територіальної громади зі зміною його назви, первинна профспілкова організація закладу має провести процедуру перейменування організації відповідно до чинного законодавства, Статуту та повідомити про це вищий за підпорядкуванням профспілковий орган.

    Відповідно до пункту 21 Статуту її структура організовується за адміністративно-територіальним та виробничо-професійним принципами. Адміністративно-територіальний принцип побудови передбачає створення організаційних ланок Профспілки на рівні районів, районів у містах, об'єднаних районів-міст, міст, областей території України.

    Як бачимо, чинні норми Статуту не передбачають створення профспілкових об'єднань первинних профспілкових організацій навчальних закладів, установ та організацій освіти у складі об'єднаних територіальних громад.

    Обласним, районним, об'єднаним районно-міським організаціям Профспілки в умовах реалізації Закону № 157 необхідно оперативно налагоджувати контакти з новоствореними об'єднаними територіальними громадами з метою збереження цілісності та єдності галузевої Профспілки на принципах партнерства й соціального діалогу, недопущення порушення прав членів Профспілки. Відповідне роз'яснення ЦК Профспілки від 04.02.2016 за №02-8/57 спрямоване територіальним організаціям Профспілки.

     

    Переглядів: 354 | Додав: admintet | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Зробити безкоштовний сайт з uCoz